Hævet knæ - Værd at vide

Hævet knæ med smerter

Hævet knæ med smerter kan være opstået af mange forskellige ting og viden om hvorfor du har et hævet knæ med smerter er gavnligt for behandlingen.

Hævet knæ med væske i er i langt de fleste tilfælde på grund af en overbelastning eller en nyligt opstået skade, men et hævet knæ med smerter kan også komme spontant uden noget der har fremprovokeret det. Hvis det sker er der som oftest en bagvedliggende mekanisme som vil kræve behandling. 

Hævet knæ - gigt

Slidgigt og hævet knæ med smerter

Hævet knæ med smerter kan være pga gigt i knæet. Der er overordnet 2 former for gigt, slidgigt og autoimmun gigtsygdom. Slidgigt i knæet kan du læse mere om på siden slidgigt i knæet eller i bloggen om slidgigt i knæet

Slidgigt inddeles i mild grad, moderat grad og svær grad. Du kan have et hævet knæ med smerter uanset hvilket stadie der er tale om. Behandlingen vil ofte være et GLA:D træningsforløb eller anden form for fysioterapi. Du kan læse mere om GLA:D-træning knæ her.

Hævet knæ med smerter pga gigt sidder hyppigst omkring indersiden af knæet, men kan også forekomme på ydersiden. Derudover kan der opstå en bakers cyste.

En Bakers cyste sidder på bagsiden af knæet i knæhasen og kan varriere meget i størrelse. De kan komme og gå og du kan læse mere om Bakers cyste på siden ondt i knæhasen eller i bloggen om bakers cyste.

Autoimmun gigt og hævet knæ med smerter

Autoimmun gigt (artrit) findes der et hav af, men er mindre forekommende en almindelig slidgigt. Der kan være tale om leddegigt også kaldet rheumatoid artrit, phsorriasis artrit, urinsyre gigt og mange mange flere. Hævet knæ med smerter som følge af en artrit er ofte meget smertefuld, hævelsen i knæet er som regel fulgt af varme og rødme omkring knæet.

Behandlingen heraf er først og fremmest medicinsk, man vil blive tilkoblet en rehumatologisk afdeling på et sygehus som hjælper med korrekt medicinering samt opfordring til fysioterapi for at bibeholde og forbedre funktioner og smertelindring.  

Hævet knæ - Menisk

Et hævet knæ med smerter kan også være pga en meniskskade. Meniskskader opstår hyppigst som følge af traume/skade.

I de fleste tilfælde er det et vrid i knæet eller et slag til knæet. Meniskskader kan dog også opstå over tid. Du kan læse mere om meniskskader på bloggen om meniskskader eller på siden Menisk skader

Behandlingen vil primært være fysioterapi og ca 70-80% med menisk skader har effekt af fysioterapi.

Hævet knæ - belastning

Hævet knæ med smerter kan også skyldes overbelastning. Af alle mulige grunde til hævet knæ med smerter er dette den mest sandsynlige.

Overbelastningen kan være lige fra for megen havearbejde til en øgning i træningsmængden hos sportsudøveren. Hævet knæ med væske i kan sidde både fortil og på siderne af knæet når vi snakker belastnings relateret hævelse i knæet.

Symptomerne vil varriere alt afhængig af hvilken type overbelastning der er tale om, men de mest gængse er løberknæ, som sidder på ydersiden af knæet, løberknæ kan du læse mere om i bloggen om løberknæ eller på siden Ondt i ydersiden af knæet. Hævet knæ med smerter på forsiden kaldes springer knæ, du kan læse mere om springerknæ her eller i bloggen om Springerknæ.

Hævet knæ med væske i på indersiden kaldes for gåsefodssyndrom eller pes anserinus tendinit eller bursit og det kan du læse mere om pes anserinus tendinit her.

Book gratis telefonisk screening af hævet knæ

Skrevet af Lasse Hedegaard, Strib Fysioterapi
tlf 52882555
Mail Stribfysioterapi@gmail.com