Ondt Bag i knæhasen

Ondt bag i knæhasen Tilstande der kan gøre ondt bag i knæhasen

Smerter i knæhasen

Ondt bag i knæhasen eller smerter i knæhasen kan være forårsaget af mange ting og på denne side vil du kunne læse om de mest gængse tilstande. Behandlingen af smerter bag knæet kan være meget forskellig og afhænger altid af den arbejdsdiagnose der er og hvad årsagen bag dine symptomer er. Du kan have ondt bag i knæhasen på samme måde som en du kender, men årsagen bag kan være vidt forskellig og derfor vil behandlingen og håndteringen ofte være forskellig fra person til person. Herunder kan du læse om

Bakers cyste (væskecyste bag knæet)

Hvad er en bakers cyste?

En bakers cyste en en blæreformet udposning i knæhasen. Den kan have forskellig størrelse og hos nogen er den ikke synlig men mærkbar, hvor den hos andre kan være meget stor og meget synlig. En Bakers cyste kan være et tegn til at der er en skade eller sygdom i knæet. Hos børn forsvinder den ofte af sig selv efter en periode med aflastning

Hvad er symptomerne på Bakers cyste?

Symptomerne når cysten er lille er som regel blot kosmetiske, man mærker ikke noget til den, men bliver den større kan den besværliggøre at bøje og strække knæet og sidder den tilmed "rigtigt" kan den trykke på nervevævet og give symptomer både op langs baglåret eller ned i læg og fod. imidlertid er det faktisk sjældent at cysten gør ondt bag i knæhasen. Cysten i sig selv er ufarlig, men kan være meget generende

Hvordan behandler man Bakers cyste?

Behandlingen af bakers cyste er i langt de fleste tilfælde ro og aflastning. Ved at give knæet ro vil cysten dræneres og generne aftager, men hos voksne opstår den ofte på baggrund af skade i knæet. Hvis man ikke behandler årsagen bag cysten vil den som regel komme igen. De typiske årsager bag er slidgigt i knæet eller menisklæsion. Af og til er det en slimsæk i knæhasen der er vokset sig større og man mistolker dette som en bakers cyste. I nogle tilfælde kan lægen suge væsken i cysten ud og symptomerne vil aftage, men behandles årsagen ikke, vil cysten igen vokse. Hvis der er tale om slidgigt vil behandlingen bestå af træning og muligvis GLA:D-knæ og hofte øvelser, læs mere om GLA:D-knæ og hofte forløb her. Hvis det er pga meniskskade vil du i langt de fleste tilfælde også skulle lave øvelser.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - Knæsmerte

Smerter i knæhasen Tilstande der kan give smerter i knæhasen
Hent Øvelser mod Bakers cyste 0,-

Fiber i baglåret, forstrækning i baglåret

Skriv til Klinikken

Hvad er baglårsskader

En skade i baglårsmusklerne er ikke ualmindelig, slet ikke hvis man dyrker sport. Typisk opstår skader i baglåret som følge af hurtig acceleration, som når man skal sprinte efter en modstander eller skal accelere for at nå en bold. De kan også opstå hvis man kommer ud i et stort stræk på baglåret og de kan opstå hvis man har overbelastet senerne eller musklerne. Derudover kan man også udvikle en sene irritation hvis man har en stor trykbelastning på baglåret kombineret med at man skal bevæge benene eksempelvis hvis man er chauffør og skal betjene pedalerne.

Hvad er symptomerne på skade i baglåret

Hvis der er tale om en fibersprængning kan man ofte mærke et lilel smæld i baglåret efterfulgt af smerter ved at bukke eller strække knæet. Efter "traumet" vil det ofte gøre ondt i knæhasen ved aktivitet. Er der tale om en forstrækning opleves der ikke smæld, men blot smerter eller ubehag, i særdeleshed at strække knæet, det vil igen resultere i ondt bag knæhasen. Er der tale om en overbelastning af baglårets sene eller sener er der ofte smerter ved start af en aktivitet afløst af en bedring og så opstår generne igen hvis man har overbelastet senen.

Hvordan behandler man baglårsskader

Uanset om der er tale om fiber, forstrækning eller seneirritation vil der være brug for genoptræning af musklen eller musklerne. Genoptræningen vil for det meste indebære styrketræning af muskulaturen men kan også indeholde udstrækning eller træning af muskler der assisterer baglåret.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - knæsmerte

Iskias smerter der gør ondt bag i knæhasen

Hvad er iskias smerter

Iskias er et stort nervebundt der løber ned igennem ballen, baglår og forplanter sig videre ud i underbenet. En afklemning af nerven kan give symptomer i balle, baglår og knæhase. Iskias er den korte betegnelse for Nervus Ischiadicus som er en samling af en masse nervetråde der løber i en from for nerve "motorvej" ned igennem benet.

Hvad er symptomerne på iskias

Symptomerne på iskias kan være mange. nogle oplever det som smerter i ballen, baglåret eller knæhasen. Symptomerne kan også trække ned i underbenet og foden. Symptomerne kan opleves som prikkende/stikkende, snurrende/summende, sovende eller strammende.

Hvordan behandles iskias smerter

Behandlingen kan bestå af både behandling for at løsne muskler der kan afklemme nerven og det kan være symptom lindrende, men ofte er der en ubalance mellem muskelsynergierne der resulterer i at symptomerne til trods for behandling vedbliver. Derfor vil du med stor sandsynlighed også kunne have gavn af træning for at udligne muskelbalancen.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - knæsmerte


Skriv til Klinikken

Menisk skade

Skriv til klinikken

Hvad er en meniskskade?

Der er 2 meniske i dit knæ. De er begge placeret i dit knæ, den ene mod indersiden og den anden mod ydersiden, du kan læse mere om hvad en menisk er i min blog om menisk skader. En skade på menisken på indersiden kan resultere i smerter på indersiden af knæet og bag knæet. En meniskskade opstår typisk for yngre i sportsrelaterede skader. Det er som regel vrid i knæet der forårsager meniskskader. Størstedelen af meniskskader sider på indersiden af knæet.

Hvad er symptomerne på meniskskade?

De typiske tegn til at der er skade på den inderste menisk er smerter på indersiden af knæet. Smerterne er ofte skarpe, jagende smerter og optræder typisk i bevægelser som trappegang. Der er ofte også smerter ved at bøje knæet eller smerter i knæet ved at gå på hug. Derudover kan der være låsninger i knæet og/eller oplevelse af at knæet svigter.

Hvordan behandler man meniskskader?

Behandlingen af en meniskskade er i langt de fleste tilfælde igennem fysioterapeutisk træning. I nogle tilfælde, hvor knæet låser og ikke "løsner" sig igen vil man blive tilbudt en operation. Mellem 70-80% vil have gavn af fysioterapi. Det fysioterapeuten vil hjælpe dig med er at træne de muskler omkring leddet der skal aflaste og støtte leddet så belastningen i knæleddet og deraf også menisken mindskes. Det er primært lår og hofte musklerne der skal trænes.

Du kan læse mere om menisskader under fanen Meniskskade

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - knæsmerte