Smerter på indersiden af knæet

Smerter på indersiden af knæet kan være forårsaget af mange ting og behandlingen af din problematik er næsten altid individuel uanset om du måtte have samme diagnose som din nabo, klassekammarat, kollega eller ægtefælle. Selvom du har en bekendt da har samme smerter på indersiden af knæet som dig selv kan de være forårsaget af forskellige mekanismer og derfor er det altid en god idé at få gode råd og træningsvejledning fra din fysioterapeut, kiropraktor eller egen læge. Herunder kan du læse nærmere om de mest gængse tilstande der giver smerter på indersiden af knæet. 1) Pes anserinus tendinit, 2) Menisk skade, 3) MCL skade og 4) Plica syndrom

Pes anserinus Tendinit (gåsefods syndrom)

Skriv til Klinikken

Smerter på indersiden af knæet som følge af Pes anserinus tendinit

Gåsefods syndrom i knæet? Det lyder jo fuldstændig absurd, men det giver faktisk mening. I de gamle dage, dengang den menneskelige anatomi blev kortlagt og alt skulle have et navn blev disse af og til navngivet udfra hvad de lignede. Der findes et punkt lige syd for knæet på inderseden ved dit skinneben som kaldes for Pes Anserinus og oversat til dansk er det, Gåsefod. Gåsefoden eller, pes anserinus er en samling af 3 sener fra dine inderlårsmuskler og baglårsmuskel og de ligner til forveksling udformningen af en gåsefod. Deraf navnet. Hvorfor har du så ondt lige dér? Det kan du have af flere forskellige årsager. Smerter på indersiden af knæet opstår ofte på baggrund af et traume fx fald på cykel eller vrid i knæet under sport eller gang. Når vi snakker Pes anserinus skader opstår de som oftest på baggrund af overbelastning eller slag til området. Af overbelastningsmekanismer kan aktiviteter som sprællemænd, brystsvømning eller langdistance løb og gang være symptomuldøseren på dine smerter på indersiden af knæet.

Hvad er symptomerne på gåsefod i knæet?

Symptomerne fra en irriteret sene eller slimsæk ved pes anserinus (gåsefoden) er ofte at du er øm og har ondt på indersiden af knæet eller har deciderede knæsmerter på indersiden af knæet. Der vil ofte være smerter eller ubehag når du skal gå på trapper, hvis du skal sætte dig på hug og så vil der ofte være igangsætningssmerter. Dvs at der opstår smerter når begynder på en aktivitet og herefter vil de stille og roligt aftage, men opstå igen hvis du har været for aktiv. Symptomerne stilner af når du aflaster, men har du belastet området for meget kan der opstå hvilsemerter. Dette er IKKE en tilstand hvor det gamle ordsprog "det skal løbes væk" gælder, selvom du har smerterne når du starter dit løb, eller din gåtur og smerterne så ophører undervejs, for så at komme efter aktiviteten igen. Her er aflastning kodeordet og gradvis introduktion til aktiviteten igen sammenholdt med specifikke øvelser.

Hvordan behandler man gåsefods irritation?
Smerterne på indersiden af dit knæ, som er der pga en pes anserinus tendinit eller bursit opstår oftest som følge af over belastning. Du kan have overbelastet dig hvis du har været mere aktiv en du plejer eller hvis du har haft en periode hvor du har været mere inaktiv og skal igang igen. Derudover kan de opstå hvis du har andre skader der gør at du bevæger dig anderledes og mere "aparte" en du plejer. Knæsmerterne behandler du i første ombæring ved at give det ro, men der kan også være behov for at træne muskulatur og sener i området. Her kommer fysioterapeuten ind i billedet, for det kan være meget individuelt hvad du skal træne. Det afhænger af hvad årsagen bag irritationen er og hvor du har dine muskulære elelr ledmæssige ubalancer. Det er ALTID individuelt selvom diagnosen er den samme og derfor kan behandlingen af dine knæsmerter være anderledes end den din nabo får, selvom i har samme diagnose.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i Klinikken - Ondt i knæet.

Menisk skade

Hvad er en meniskskade?

Smerter på indersiden af knæet forårsaget af en menisk giver ofte symptomer som låsning, knæsvigt og skarpe jag på indersiden af knæet. Der er 2 meniske i dit knæ. Den ene er placeret mod indersiden og den anden mod ydersiden, du kan læse mere om menisk skader her. En skade på menisken på indersiden kan som sagt give skarpe jagende eller sylende smerter på indersiden af knæet. En meniskskade opstår typisk hos yngre i forbindelse med sport, hos midaldrende og ældre kan det forekomme ved et lille vrid i knæet. Det er oftest vrid i knæet der forårsager meniskskaden. Det er ikke ualmindeligt at have en menisk skade og mange har faktisk menisk skade uden at mærke til det.

Hvad er symptomerne på meniskskade?

De typiske tegn til at der er skade på den inderste menisk er smerter på indersiden af knæet. Smerterne er ofte skarpe, jagende smerter og optræder typisk under trappegang, at gå i hug, eller rotere over knæet. Der kan være låsninger i knæet og/eller oplevelse af at knæet svigter. Der kan tilmed være hævelse i området og der vil ofte også være ømhed når du trykker ind på området. Desuden kan der være smerter på indersiden af knæet om natten

Hvordan behandler man meniskskader?

Smerter på indersiden af knæet på grund af meniskskade behandles i de fleste tilfælde igennem fysioterapeutisk træning. I nogle tilfælde, hvor knæet låser og ikke "løsner" sig igen vil man blive tilbudt en operation, men mellem 70-80% vil have gavn af fysioterapi. Det fysioterapeuten vil hjælpe dig med er at træne de muskler omkring leddet der skal aflaste og støtte leddet så belastningen i knæleddet og deraf også menisken mindskes. Det er primært lår og hofte musklerne der skal trænes, men en god core muskulatur, eller korset muskulatur som det også kaldes er også vigtig i forhold til knæets funktion.

Du kanlæse mere om meniskskader under Meniskskader

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i  Klinikken - Ondt i knæet.

Hent gratis øvelser til menisk skader

Smerter på indersiden af knæet på grund af ledbåndsskade (MCL)

Skriv til Klinikken

Hvad er en skade på MCL?

Knæsmerter på indersiden af knæet forårsaget af skade på ledbåndet på indersiden af knæet, kaldes MCL skade. MCL er kort for mediale collaterale ligament. Ledbåndet sidder på knæets inderside fra lårbensknoglen til skinnebensknoglen og er et af de 4 store ledbånd i knæet. Det er med til at holde dit knæ stabilt. Et ledbånd kan overrives, delvis overrives og forstrækkes. Man graduerer Dette ledbånds skade i 3 stadier hvoraf tredje stadie er en total overrivning af ledbåndet.

Hvad er symptomerne på skade af inderste ledbånd i knæet?

Symptomerne på skade i dette ledbånd er bla smerter på indersiden af knæet, men også symptomer som løshed og instabilitet. Du vil ofte have smerter ved at lave sidevers bevægelser eller vrid i knæet.

Hvordan behandles en skade på sideledbåndet?

Behandlingen afhænger af graden af ledbåndsskaden. I en mild grad tilrådes aflastning og ro så ledbåndet kan vokse sammen og hele sig. Der er af og til brug for genoptræning herefter, men i de fleste tilfælde behøves det ikke. Ved de mere grelle delvise overrivninger og total ruptur (helt overrevet) er der altid brug for genoptræning. Det vil igen være en fysioterapeut du skal konsultere og som skal hjælpe dig med specifik styrkende og stabiliserende træning for dit knæ.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i Klinikken - Ondt i knæet.

Plica syndrom (slimhindefold i knæet)

Hvad er en irriteret slimhindefold i knæet (Plica)?

Smerter på indersiden af knæet kan være på grund af en irriteret slimhindefold ind ei knæet kaldet for plica. Ca. hver anden dansker har denne slimhindefold, som er en rest fra fostertilværelsen der ikke yder nogen funktion til knæet. Det er altså en lille ekstra "gadget" i knæet, men uden betydning for knæets virke. I nogle tilfælde kan Slimhindefolden blive irriteret og forårsage knæsmerter på indersiden af knæet. Den kan begynde at gøre ondt hvis man har fået et slag på den eller hvis man overbelaster knæet. Der kan også forekomme plica syndrom hvis man er platfodet.

Hvad er symptomerne på irriteret silmhindefold?

Symptomerne på plica syndrom, eller, irriteret slimhindefold er typisk smerter på indersiden af knæet, men der kan også forekomme hævelse og aflåsninger af knæet. Der kan være smerter når ud bøjer og strækker knæet i ca. 30-40 grader

Hvordan behandler man Plica syndrom?

Behandlingen kan i slemme tilfælde være operation, men du vil ved hjælp af træning, aktivitietsdosering og korrektion af fodstilling hvis du er platfodet kunne bedre dig.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i Klinikken - Ondt i knæet.
Skriv til Klinikken