Løberknæ - ondt i ydersiden af knæet

Løberknæ

Ondt i ydersiden af knæet kan være forårsaget af mange tilstande og der kan være mange årsager bag det at have ondt i ydersiden af knæet. Ondt i ydersiden af knæet opleves ofte hos motionister og sportsfolk, ofte på grund af overbelastning.

Foruden belastningsrelaterede tilstande der kan gøre ondt i ydersiden i knæet kan der også være tale om slidgigt i ydersiden af knæet og meniskskader i ydersiden af knæet, men både slidgigt og meniskskade forekommer hyppigst på indersiden af knæet.

Du kan læse mere om menisk skader her og du kan læse mere om slidgigt i knæet her. Herunder gennemgåes løberknæ, som er den hyppigste tilstand der kan gøre ondt i ydersiden af knæet. For andre tilstande der kan gøre ondt i ydersiden af knæet kan du læse mere her.

Løber knæ - Symptomer

Løberknæ er en irritation som mange løbere, cykelryttere, men også ganske almindelige danskere oplever. Løberknæ er den mest forekommende tilstand der gør ondt i ydersiden af knæet.

Løberknæ er den anden hyppigste skade for løbere men op mod 25% af cykelryttere oplever også tilstanden. Belastningsskaden eller irritationen om man vil, opstår som oftest på baggrund af for megen eller fejl-belastning. 

Hvad er løberknæ

På ydersiden af knæet og op mod ydersiden af hoften sidder et langt senespejl, tractus iliotibialis, og det er dette stykke der irriteres nede på ydersiden af knæet. Der kan opstå hævelse og varme i området og man vil ofte være øm når man trykker på det.

Lberknjpg

Det vil ofte være ømt om morgenen i 20-30 min og gradvist aftage. Symptomerne optræder igen når man belaster knæet, indtil det varmes op og symptomerne vil igen aftage. Efter endt aktivitet eller belastning og vævet køles vil symptomerne optræde igen. Det kan være svært at valde i søvn og få en god søvn pga symptomerne.

Løberkne - Symptomerne opsummeret:
 • ondt på ydersiden af knæet, der kan være hævelse og varme
 • slemt de første 20-30 min om morgene
 • forværres ved aktivitet, men lindres når du bliver varm og kommer igen når du køles ned
 • Det kan være svært at falde i søvn og svært at sove om natten pga symptomerne

Symptomerne kan til forveksling minde om slidgigt i knæet, læs mere om slidgigt i knæet

Løberknæ opstår ofte hos motionister, men hr og fru danmark, der ellers ikke gør sig så meget i træning og motion, kan også lide af tilstanden.

Der kan være mange årsager til at det gør ondt i ydersiden af knæet og for at behandle løberknæ på bedst mulige vis kræver det en dybdegående undersøgelse der afklarer mekanismerne og årsagen bag.

Undersøgelsens vigtigste dele er:
 • Den historie du har ift smerterne i ydersiden af knæet
 • En funktionel undersøglese, altså hvordan ser din knæbøjning (squat) ud, hvordan ser det ud når du går på trapper
 • En klinisk undersøgelse af led og muskler på briksen

Behandling af løberknæ

Behandling af løberknæ afhænger i høj grad af de bagvedliggende mekanimser. Ondt i ydersiden af knæet som følge af løberknæ kan være provokeres af flere bagvedliggende årsager.

Eksempler på bagvedliggende årsager:
 • Anpsændte muskler i balle regionen
 • Mangel på styrke og kontrol
 • Mangel på smidighed over lænd, hofte, knæ eller ankel.
 • Fodstilling og fodafvikling

Behandling af løberknæ er derfor enormt individuel og afhænger af årsagen bag dit løberknæ. 

Flere parametre kan påvirke effekten af dit fysioterapeutiske forløb. Du kan læse om hvilke her

Genoptræning af løberknæ

Genoptræning af løberknæ afhænger af din bagvedliggende mekanisme. Genoptræning af løberknæ vil stort set altid bestå af træning, behandling og strækøvelser, men øvelserne er nøje udvalgt på baggrund af undersøgelsen.

Genoptræning af løberknæ er en længerevarende process for de fleste. Det tager tid før træningen giver effekt og en prognose på 3 mdr er relativt gennemsnitlig, men det kommer an på hvor slemt det er og hvor godt man reagerer på træning samt hvor god man er til at få låvet øvelserne.

Behandlingsformer og løberknæ

Behandling af løberknæ kan give rigtig god mening sideløbende med genoptræningen. Behandling af løberknæ kan bestå af massage behandling omkring lår, balle, lænd eller læg og kan lindre på symptomerne så genoptræningen bliver mere effektiv og daglidagen mere overkommelig.

Udover massage kan akupunktur eller laser anvendes. Det skal dog siges at behandling, både i form af massage, akupunktur og laser, af løberknæ er symptom behandling og symptom behandling kan være godt, men ændrer ikke på tilstanden i det lange løb.Skrevet af fysioterapeut, Lasse Hedegaard, Strib Fysioterapi
www.Stribfys.dk
Stribfysioterapi@gmail.com
52882555