Smerter på ydersiden af knæet

ondt på ydersiden af knæet Information om smerter på ydersiden af knæet

Smerter på ydersiden af knæet

Knæsmerter på ydersiden af knæet kan være forårsaget af mange ting. Der er dog nogle tilstande der optræder hyppigere end andre og dem vil jeg forsøge at afdække herunder. Det skal dog siges, at selvom du kan have ondt på ydersiden af knæet ligesom en arbejdskollega, ven eller familiemedlem, så kan behandlingen være vidt forskellig da årsagen bag dine symptomer kan være anderledes. I kan have samme symptomer og problemer, men i kan have forskellige mekanismer i muskelbalancerne eller ledfunktion der giver smerterne på ydersiden af knæet. Herunder kan du læse om Løberknæ, Meniskskade, ledbåndsskade på udvendige side af knæet og artrose.

Løberknæ (tractus iliotibialis syndrom)

Hvad er løber knæ?

knæsmerter på ydersiden af knæet som følge af løberknæ er en tilstand der opstår hyppigt hos løbere, men kan også opstå hos eksempelvis cykelryttere og ganske almindelige hr. og fru Jensen. Smerterne sidder på ydersiden af knæet og er oftest forårsaget af en sene irritation. Senen, som løber hele vejen fra hoftemuskulaturen og ned til ydersiden af knæet skurer henover et punkt på knæets ydersiden og kan gøre ondt på ydersiden af knæet. Du kan læse meget mere om hvad løber knæ er i min blog om løberknæ.

Hvad er symptomerne på løberknæ?

Symptomerne på løberknæ er oftest smerter på ydersiden af knæet. De vil som regel være værst når du starter en aktivitet, men bedres så snart du opbygger varme i kroppen. Her lyder et gammelt ordsprog at "det skal løbes væk" og det kunne ikke være mere usandt! Fortsætter du belastningen til trods for at du har "løbet det væk" vil du som oftest opleve at symptomerne gradvist bliver værre og værre og at hvilesmerterne tager til og varer længere efter aktiviteter.

Hvordan behandler man løberknæ?

Løberknæ behandles med passende aflastning og øvelser. Du skal huske at et løberknæ er en overbelastningsskade og den primære behandling derfor vil være at aflaste i passende grad. Det behøver ikke at betyde at du ikke må løbe, men du vil uden tvivl komme til at skulle skære ned på din løbeaktivitet. Derudover består behandlingen i at afklare hvorfor du oplever symptomerne. Er det fordi du har gjort noget du ikke plejer, eller gjort noget du plejer blot i meget større mængder. Er det en knæskade du jævnligt oplever kan der også være mekanismer fra andre led eller muskler andre steder i kroppen der spiller ind på dine symptomer. Her vil en undersøgelse af lænd, hofte/bækken, knæ og fod være super relevant for at afklare hvorfor symptomerne genopstår. Den helt "rigtige" behandling er altid individuel og derfor kan man ikke lave et "one size fits all" træningsprogram til denne knæskade, det skal være individuelt.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - Knæsmerte
Løberknæ Løberknæ eller tractus ilitibialis syndrom

Menisk skade på ydersiden

Jagende smerter på ydersiden af knæet Ondt på ydersiden af knæet

Hvad er en skade på den udvendige menisk?

Knæsmerter på ydersiden af knæet kan være på grund af skade på den udvendige menisk. Du kan læse mere om hvad en menisk er i min blog om meniskskader. En meniskskade opstår typisk for yngre i sportsrelaterede skader. Det er som regel vrid i knæet der forårsager meniskskader. Størstedelen af meniskskader sider dog på indersiden af knæet, men de forekommer også på ydersiden af knæet. Du kan være mere disponeret for at udvikle skader på udvendige menisk hvis du eksempelvis er hjulbenet.

Hvad er symptomerne på meniskskade?

De typiske tegn til at der er skade på den yderste menisk er smerter på ydersiden af knæet. Smerterne er ofte skarpe, jagende smerter og optræder typisk under aktiviteter som trappegang. Der er ofte også smerter ved at bøje knæet eller smerter i knæet ved at gå på hug. Derudover kan der være låsninger i knæet og der kan være en oplevelse af at knæet svigter.

Hvordan behandler man meniskskader?

Behandlingen af en meniskskade er i langt de fleste tilfælde igennem fysioterapeutisk træning. I nogle tilfælde, hvor knæet låser og ikke "løsner" sig igen vil man blive tilbudt en operation. Mellem 70-80% vil have gavn af fysioterapi. Det fysioterapeuten vil hjælpe dig med er at træne de muskler omkring leddet der skal aflaste og støtte leddet så belastningen i knæleddet og deraf også menisken mindskes. Det er primært lår og hofte musklerne der skal trænes.

Du kan læse mere om meniskskader under fanen Meniskskade

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - Knæsmerte

Skade på udvendige ledbånd (LCL)

Hvad er en skade på knæets ledbånd på ydersiden (LCL)?

Knæsmerter på ydersiden af knæet pga ledbåndsskade på udvendige ledbånd i knæet kaldes for LCL skader. LCL er kort for Laterale collaterale ligament. Ledbåndet sidder på ydersiden af knæet fra lårbensknoglen til den lille skinnebensknogle og er et af de 4 store ledbånd i knæet. Det er med til at holde dit knæ stabilt. Et ledbånd kan overrives, delvis overrives og forstrækkes. Man graduerer Dette ledbånds skade i 3 stadier hvoraf tredje stadie er en total overrivning af LCL ledbåndet.

Hvad er symptomerne på skade af yderste ledbånd i knæet?

Symptomerne på skade i dette ledbånd er bla smerter på ydersiden af knæet, men også symptomer som løshed og instabilitet. Du vil ofte have smerter ved at lave sidevers bevægelser eller vrid i knæet. Jo større afrivning af ledbånd i knæet desto større oplevelse af instabilitet eller usikkerhed.

Hvordan behandles en skade på sideledbåndet?

Behandlingen afhænger af graden af ledbåndsskaden. I en mild grad tilrådes aflastning og ro så ledbåndet kan vokse sammen og hele sig. Der er af og til brug for genoptræning herefter, men i de fleste tilfælde behøves det ikke. Ved de mere grelle delvise overrivninger af ledbånd i knæ eller total ruptur er der altid brug for genoptræning af knæet som følge af ledbåndsskaden. Det vil igen være en fysioterapeut du konsultere og som skal hjælpe dig med specifik styrkende og stabiliserende træning for dit knæ.

Du kan læse mere om hvordan vi i klinikken håndterer skader i og omkring knæet i knæklinikken - Knæsmerte.

Smerter på ydersiden af knæet pga ledbåndsskade Ondt på ydersiden af knæet pga ledbåndsskade

KNæartrose (sldigigt i knæet)

Smerter på ydersiden af knæet pga slidgigt Ondt på ydersiden af knæet pga slidgigt

Hvad er knæartrose (slidgigt i knæet)

Smerter på ydersiden af knæet kan være pga slidgigt i knæet. Det er en tilstand hvor nogle af strukturerne i knæet degenerer hurtigere end normalt. Det er som regel ledbrusken i knæet der rammes, men også meniskene, ledbåndene og knoglevævet ændrer sig. Slidgigten i knæet kan være generaliseret, men er du eksempelvis hjulbenet vil du være mere disponeret for at udvikle slidgigt i knæet på ydersiden og er du kalvknæet vil det være mere sandsynligt at du udviklre slidgigt på indersiden. Du kan læse meget mere om slidgigt i min blog om knæartrose.

Hvad er symptomerne på slidgigt i knæ?

Symptomerne på slidgigt i knæet kan være mange, men oftest er der smerter i knæet, en oplevelse af at det er ustabilt eller usikkert og så er der ofte det man kalder for en "artrose triade". Triaden består af 3 elementer eller symptomer om man vil. Ofte er der 1. morgensmerter og stivhed, man skal lige igang. 2. Der er igangsætningsbesvær eller smerter ved at rejse sig når man har siddet lidt for længe, samt 3. uro og værken i knæet når man sætter sig for at slappe af eller ligger sig til at sove. Ofte har du besvær med at bøje knæet eller strække knæet når der er slidgigt i knæet.

Hvordan behandles slidgigt i knæ?

I langt de fleste tilfælde af slidgigt i knæet vil du med stor succes kunne deltage i glad træning. Eller GLA:D træning, som det rigtigt skal se ud. Glad forløbet er et træningsforløb som blandt andet indeholder elastikøvelser og andre simple funktionelle øvelser for at ændre på slidgigts smerterne. Udover øvelser til slidgigt i knæet kan det være meget gavnligt at cykle. Du kan læse mere om GLAD træningen HER. Cykling kan lindre på knæsmerterne hvorimod løb og slidgigt ikke er så gode venner Løb indeholder mange stød op igennem knæet, og vil ofte være mere provokerende. I de tilfælde hvor øvelser til slidgigt ikke virker kan man blive tilbudt en operation.

Du kan læse mere om slidgigt i knæet (knæartrose) under fanen Slidgigt i knæet