Specialiseret fysioterapeut indenfor knæområdet Fysioterapeut Lasse Hedegaard

Har du Ondt i knæet?

Hvis du har ondt i knæet kan du finde hjælp her

Herunder kan du læse om hvordan jeg håndterer tilstnde der gør ondt i knæet i min klinik i Strib lige nord for Middelfart. Jeg har specialiseret mig indenfor knæområdet og arbejder stort set kun med skader i knæ, eller tilstande fra fod, hofte, bækken og lænd, som kan gøre ondt i knæet. Du kan læse om smerter på indersiden af knæet, ydersiden af knæet, bag knæet og foran knæet. På denne side kan du læse om min tilgang til behandling af det der kan gøre ondt i knæet.

fysioterapi til knæskader

Ondt i knæet kan forårsages af mange ting, men i forhold til funktionen over knæ snakker vi meget om det vi fagsproget kalder for alignment. Altså hvordan er samspillet mellem dine led i den ledkæde knæet arbejder i. Dvs. holder du en god relation mellem bækken/hofte, knæ og fod, så er du godt på vej ift at mindske knæsmerte. Et godt eksempel på at arbejde med alignment er når du skal rejse og sætte dig fra en stol. Hvis du skal have et godt forhold mellem hofte, knæ og ankel skal du kunne rejse og sætte dig fra stolen samtidigt med at du holder dig i en lige akse ned gennem hoften, som er omkring midten af lyskenen, din knæskal og spidsen af foden. Du må altså ikke have en fod der drejer indad eller udad og knæet skal du kunne holde lige i aksen mellem midten af lyskenen og spidsen af din fod. Kan du det og kan du lave den som en øvelse kan det over tid være med til at mindske det der gør ondt i knæet. Udover alignment kan mobiliteten i bækken, hofte, knæ og fod også have afgørende betydning for udvikling af et knæ der gør ondt.

Hvad kan jeg gøre for mennesker med Ondt i knæet

Gradvis træning for ondt i knæet Sådan deles træning og aktivitet op for mennesker med ondt i knæet

Kan jeg hjælpe mennekser med ondt i knæet?

Det er et rigtig godt spørgsmål og i langt de fleste tilfælde er svaret ja, men der er altid nogle cases der er sære eller som bare ikke reagerer på fysioterapi. Ca 70-80% reagerer positivt på fysioterapi når der er tale om meniskskader. omkring 85% reagerer positivt på fysioterapi når der er tale om slidgigt (artrose) i knæet. Ved ledbåndsskader som, korsbånd og sideledbånd er der også rigtig god effekt. Døjer du med et overbelastet knæ, herunder eksempelvis løberknæ eller springerknæ er der også gode behandlingsmuligheder.

For dem det virker for handler det i høj grad om en god diagnostik og så gælder det om at ramme "niveauet". At ramme "niveauet" handler om hvordan du belaster/bruger dit knæ i løbet af dagen, ugen og måneden, men også om hvordan din fysioterapeut behandler din knæskade.

Det bedste eksempel jeg i bred forstand kan give er:

Da man skulle lære at læse var det en nødvendighed at kunne alfabetet først. Hernæst kunne bogstaver sættes sammen og danne ord. Da man kunne danne ord kunne man stille og roligt begynde at danne sætninger, skrive små historier, stile, noveller osv. Pointen er, at kender du ikke alfabetet, så kan du hverken skrive elelr læse og det er præcis det samme når det kommer til knæskader og knæsmerter uanset om der er tale om ledbåndsskader i knæet, meniskskader, overbelastninger i knæet eller noget helt tredje. Bevæger du dig for avanceret, for meget, for lidt, træner du for hårdt, for lidt, jamen så kommer du ikke videre og du får det ikke bedre.

 Jeg er rigtig god til at hjælpe med at afkode hvilket niveau din knæskade er på og hvis vi støtter dig og dit knæ startende på "niveauet" og gradvist udfordrer det, så får du det bedre.

 
Step 1 - Find niveaut for dit knæ
Step 2 - Træn en anelse over niveau
Step 3 - fortsæt med at øge niveaut for at øge fremgang

Hvordan foregår det

Strib Fysioterapi Klinikken set udefra

1. Vi mødes i min klinik

Min klinik er placeret inde i Strib Svømmehal til højre når du går igennem skydedørene. Du kan vente i den "gode stol" ved akustikpanelerne indtil jeg tager imod dig. Vi gennemgår formalia med oprettelse i systemet og så starter vi konsultationen med en snak om hvem du er og om din knæskade.

2. VI undersøger

Først ser jeg på hvordan du bevæger dig, jeg forsøger at afkode og analysere din krops tegn. Herefter kommer du på briksen og jeg kigger på hvordan din krop er formet omkring det knæ der er skadet. Jeg mærker hvordan det hele føles i området og så tester jeg bevægelighed, dine musklers styrke og udholdenhed omkring det skadede knæ.

Øvelser til ondt i knæet Fysioterapeut guider i øvelser

3. Du får det bedste bud på det rigtige forløb

På baggrund af den historie du fortæller mig, de symptoemr du har, hvordan du bevæger dig og hvordan din krop ser ud og mærkes kan vi stille en arbejdsdiagnose. Alt afhængigt af hvem du er og hvad du har brug for kan vi sammen lægge den slagplan der skal sørge for at få dig op på dit rette niveau.