Springerknæ - Fjern springerknæ på 12 uger

Springer knæ - Knæsmerter foran

Knæsmerter foran kan skyldes tilstanden springerknæ. Et springerknæ, er en belastningsrelateret tilstand hvor der er knæsmerter forrest på knæet lige nedenfor knæskallen. Her sidder en sene fra forlårsmusklerne. Det er den der inflammeres eller irriteres. Du kan læse mere om knæsmerter foran her.

Det er en tilstand der oftest forekommer hos mennesker der dyrker aktiviteter med meget spring såsom badminton, håndbold, volleyball og springgymnastik. Senen bliver irriteret pga overbelastning eller fejlbelastning.

Symptomer på springerknæ

Symoptomerne på springerknæ er smerter lige nedenfor knæskallen og mod toppen af skinnebenet. Området kan hæve op og være meget ømt at trykke på samt der kan være varme og rødme i området. Senen inflammeres og fortykkes.

Der er ofte symptomer når en aktivitet startes, men aftager igen når senen/knæet varmes op. Knæsmerter foran eller ondt i knæet foran lige nedenfor knæskallen forværres hvis aktiviteten overgøres eller forværringen optræder når man stopper aktiviteten og knæet/senen bliver kold igen.

Der er tit grelle smerter de første 20-30 min om morgenen og der kan være smerter hen mod eftermiddag og aften. Det kan være svært at finde ro når man skal sove.

Aktiviteter hvor senen spænder op og aktiveres, som trappegang, gang på bakker eller spring og løb gør ondt.

Opsummering af symptomer:
  • Der kan være varme, hævelse og rødme i senen lige under knæskallen ned mod skinnebenets top
  • Senen er øm eller smertefuld at trykke på
  • Symptomerne er ofte grelle de første 20-30 min om morgenen og igen hen mod eftermiddag aften.
  • Der kan være smerter om aftenen og natten der vanskeliggører søvnen
  • Aktiviter med hop, spring og trapper eller bakker provokerer som regel knæet.

Behandling af springerknæ

Behandling af springerknæ består af genoptræning. Genoptræningen afhænger i meget høj grad af en undersøgelse hos en dygtig fysioterapeut. Mekanismerne bag din skade afgør hvilke muskler du skal træne og hvor hårdt du skal træne.

Der findes ikke one size fits all træning til dig med et springerknæ, men ofte vil det involvere styrkelse af knæskals senen og musklerne i låret.

Flere ting spiller ind på effekt af dit forløb. Du kan læse mere om hvilke faktorer der kan påvirke effekten af din behandling her

Årsagen bag springerknæ

Springerknæ opstår oftest på grund af overbelastning. Har du øget distancen på løbeturene eller skruet op for tempoet kan det være årsagen. Det kan også være mangel på smidgihed i musklerne der provokerer knæet, Nedsat styrke/stabilitet/udholdenhed over knæet, hoften eller foden.

Opsummering af årsagerne bag springerknæ:

  • Øget aktivitetsniveau
  • mangel på smidighed over enten, fod, knæ eller hofte
  • Mangel på styrke/kontrol/udholdenhed over muskulaturen over enten, foden, knæet eller hoften.
Skrevet af Fysioterapeut, Lasse Hedegaard, Strib Fysioterapi
Stribfys.dk
52882555
Stribfysioterapi@gmail.com