Osgood-schlatter knæ - Værd at vide

Osgood-schlatter knæ

Osgood-schlatter knæ eller blot Osgood schlatter er en inflammation i knæskalssenen hos børn. Tilstanden opstår ofte under vækstspurter hos børn, eller hvis de er meget aktive. Nogle kalder også tilstanden schlatter knæ. 

Hvad er Osgood-Schlatter knæ

Det er en inflammation af senevævet fra forlårsmusklerne der indkapsler knæskallen og sidder fast på toppen af skinnebenet foran. Det er børn der får Osgood-Schlatter og ofte er børnene meget aktive i fritiden og dyrker gerne sport. 

Senevævet lige nedenfor knæskallen fortykkes af væske og bliver øm eller smertefuld. Der kan opstå en bule på toppen af skinnebenet og denne vil også være øm og kan blive rødlig. Aktiviteter hvor lårmuskulaturen spænder op vil provokere symptomer. Eksempelvis trappegang, hop, løb og sport generelt.

Der vil ofte være smerter i knæet de første 20-30 min om morgenen og gradvist aftage. Der vil være forværring ved start af aktivitet, men i takt med at vævet varmes op kan symptomerne lindres. Belaster barnet for meget vil symptomerne opstå når vævet køles ned igen. Symptomer hen mod eftermiddag og aften er også almindeligt og symptomerne kan gøre det svært at falde i søvn og få en ordentlig nattesøvn.


Opsummering
  • Osgood-schlatter knæ er en inflammation af senevævet lige nedenfor knæskallen
  • Området hæver, kan blive varmt og rødligt
  • på toppen af skinnebenet kan der opstå en bule som er øm
  • Trappegang, hop, løb og sport provokerer smerterne  
  • Slemt de første 30 min om morgenen
  • Der kan være lindring under aktivitet, men med efterfølgende forværring

Osgood-Schlatter knæ behandling

Behandlingen af Osgood-Schlatter vil i første ombæring bestå af at tilpasse aktiviteter for at mindske inflammationen i senevævet samt smertelindring. Træning af forlårsmusklen og deraf også senen er ofte en del af behandlingen, men en analyse af bevægemønster er vigtigt.

Undersøgelsen af Schlatter knæ

Selvom inflammationen sidder i senen nedenfor knæskallen kan muskelsynergier omkring hofte, knæ og fod være en væsentlig faktor. Belastes der uhænsigtsmæssigt? trænger muskulatur omkring hofte, knæ eller fod til styrke/udholdenhed og mangler der mobilitet omkring hofte eller fod kan man forsøge at korrigere dette både for at lindre symptomer, men også for at forebygge.

Schlatter knæ Øvelser

Alt afhænger af undersøgelsen hos fysioterapeuten. Det er undersøgelsen der kan klarligge hvilke strukturer der trænger til enten styrke og udholdenhed eller mobilitet. Der findes ikke éen øvelse der lindrer og forbedrer, i hvertfald ikke en der vil passe til alle. Når det er sagt er træning af forlåret som regel en bestanddel af træningsprogrammet.

Varighed af Schlatter knæ

Det er meget individuelt hvor lang tid det tager at kommer over symptomerne. Total aflastning kan være et nødvændigt onde for nogle, men et fravalg af fritidsaktiviteter skærer også socialt samvær væk. Hvis der er noget der kan påvirke smerter er det vores humør og derfor er det en seriøs overvejelse om fritidsaktiviteter skal skæres  helt væk i en periode, eller om man kan tilpasse dem, så man kan deltage i aktiviteter med sine venner.

Senevævet i sig selv tager lang tid om at tilpasse sig belastning. Alene dét gør, at symptomerne først begynder at aftage efter et par måneder.

Hvis fejlbelastning er den største bidrager til symptomerne kan korrektion af belasting ændre på symptomerne lidt hurtigere. Er der krav om at øge styrke og udholdenhed vil det igen tage min 1-2 måneder før symptomerne begynder at aftage.

Mange ting spiller ind på forløbet og du kan læse mere om hvad der kan påvirke varigheden af forløbet her 

Opsummering af varighed
  • Individuelt fra barn til barn, men minimum 1-2 måneder
  • Overvej om en total aflastning er en god ting. Strukturmæssigt kan det være smart, men socialt kan det have en slagside
  • Fejlbelastning kan spille en rolle
Skrevet af fysioterapeut, Lasse Hedegaard, Strib Fysioterapi
www.stribfys.dk
52882555
Stribfysioterapi@gmail.com