Menisk skader - Gratis program og 5 gode råd

Menisk skader

Menisk skader er hyppige og når vi krydser ca 45 år har halvdelen af den danske befolkning menisk skader. Menisk skader kan opstå traumatisk ved fald, vrid eller slag. Uanset årsag er menisk skader ofte smertende og begrænsende.

Selvom menisk skader er smertegivende, så har halvdelen af den "voksne" befolkning en skade i menisken og det er langt fra alle der har symptomer fra skaden. 

Hvad er en menisk

knee-mensicus-guidejpg

En menisk er en halvmåneformet blød struktur der er placeret inde i knæet. Der er 2 i hvert knæ. Menisken er med til at give knæleddet stabilitet og nogle med menisk skader oplever derfor at knæet kan give efter, følelse af instabilt og usikkerhed.

Udover stabilitet hjælper menisken til at fordele belastningen jævnt i knæleddet. Har man menisk skader kan stødbelastende aktiviteter derfor være smertende. Du kan læse meget mere om hvad en menisk er og hvordan et forløb med menisk skader er her.

Opsummering:

  • En menisk er en blød struktur der er halvmåneformet
  • Der er 2 i hvert knæ
  • Den giver stabilitet til knæet
  • Den fordeler vægten jævnt i knæet under belastning

Hvad er Menisk skader og symptomer derpå

Ved Menisk skader opstår der ofte en oplevelse af at knæet er usikkert og ustabilt. Knæet kan for nogle låse og så er der ofte jag i knæet enten fra indersiden eller ydersiden ved belastning, eksempelvis på trapper, ujævnt underlag eller hvis man forsøger at sætte i løb eller øge ganghastigheden.

Andre menisk skade symptomer kan være hævelse i knæet eller en oplevelse af spænding/stramhed i knæet.

Symptomer opsummeret
  • Jagende smerter, hyppigst på indersiden, men kan også forekomme på ydersiden
  • hævelse i knæet
  • forværring ved stødbelastende aktiviteter
  • Oplevelse af stramhed i knæet
  • Oplevelse af enten knæ svigt eller låsninger

Menisk smerter på indersiden af knæet

Menisk smerter på indersiden af knæet er det hyppigste, men de kan også forekomme på ydersiden af knæet. Menisk smerter på indersiden af knæet er ofte ledsaget af hævelse og smerter ved belastning og vrid i knæet.

I sjældnere tilfælde kan der være smerter på forsiden eller bagsiden af knæet. Der kan være smerter om natten hvis knæet ligger på "den forkerte" måde og at vende sig i sengen er problematisk fordi menisk smerterne på indersiden af knæet er sensible. 

Genoptræning menisk skader

Genoptræning af menisk er effektivt og ca 70-80% med menisk skader har gavnlig effekt af genoptræning.

Genoptræning af menisk skader er individuelle og træningen vil ofte bestå af styrkende og stabiliserende øvelser for lår muskulaturen, balle muskulaturen og for nogle også mave/ryg øvelser samt fodøvelser.

Menisk skader kan genoptrænes uden behov for operation og andre genoptræner efter menisk operation.

Genoptræning efter menisk operation

Genoptræning efter meniskoperation vil bestå af samme typer af øvelser, som før nævnt, men den første uges tid efter operation skal knæet aflastes og kun bruges til daglidagens gøremål.

Herefter startes mild træning op med fokus på styrkende, stabiliserende og mobiliserende øvelser. Du kan læse om 5 gode råd hvis du har menisk skader her

Meniskskade varighed

Meniskskade varighed er meget individuel. Som skrevet er det ikke alle der har symptomer fra menisk skader og der er mange faktorer der spiller ind på varigheden.

Det mest almindelige forløb strækker sig over 3-6 mdr. Genoptræningen af menisk skader er effektiv, men langsom.

Menisk skader heler ikke specielt godt og tit er symptomerne ovre før menisk skader er helet op.

Menisken kan deles op i 3 dele. Den inderste del, midterste del og yderste del. Hvis der er meniskskade i knæet i den inderste del heler den langsomst hvis den overhovedet heler, hvis den sidder i den midterste del heler den langsomt og sidder den i den yderste del heler den hurtigere.

Genoptræningen af menisk efter operation starter meget roligt ud og gradvist gøres øvelserne mere udfordrende. Genoptræning af menisk skader foruden operation kan som regel starte ud med lidt hårdere træning. 

Book tid til behandling af menisk skader her

Skrevet af Lasse Hedegaard, Strib Fysioterapi
www.Stribfys.dk
Stribfysioterapi@gmail.com
52882555