Bakers Cyste - Gratis træningsprogram og 5 gode råd

Bakers cyste (hævelse bag knæet)

Bakers cyster er en udposning af ledvsæke på knæets bagside i knæhasen. Den opstår for voksne ofte i forbindelse med Slidgigt i knæet, Menisk skader og leddegigt. Bakers cyster er ufarlige men giver et preg om at noget inde i knæet ikke er helt som det skal være. Cysten er i sig selv ufarlig og kræver sjældent behandling, men det gør årsagen bag cysten ofte.

Bakers cysten kan varriere i størrelse og hævelsen bag knæet kan gå fra en bordtennisbold størrelse til en god stor tennisbold og for nogle endda større.

  • Bakers cyste er en udposning af ledvæske i knæhasen
  • Bakers cyster er ufarlige
  • Bakers cyster kan varriere i størrelse, alt fra tennisbold til en stor grapefrugt.
Book en gratis telefonisk screening

Hvad er symptomerne ved Bakers cyste?

Det klareste symptom er hævelsen i knæhasen. Cysten er som regel uøm når man trykker på den, men hævelsen i sig selv kan forårsage symptomer.

De mest almindelige symptomer er nedsat bevægelighed i knæet, man mister oftest bøjefunktion, men knæets strække evne kan også påvirkes. Bakers cysten kan sidde på den helt "rigtige" måde og trykke på blodvæv eller nervevæv.

Hvis den klemmer på nervevæv eller blodvæv kan man opleve strålende symptomer ned i underbenet og foden, eller op langs baglåret.

Hvis cysten trykker og ikke aftager kan man få tømt cysten for væske hos lægen, men cysten vil ofte komme retur. Behandling af det der udløser cysten er alfa omega. Som nævnt er cysten ofte optrædende i følgeskab med slidgigt i knæet eller ved menisk skader.

Hvorfor opstår Bakers cyste

En Bakers cyste er som regel et skundært symptom på at noget inde knæet ikke er helt som det skal være. Slidgigt i knæet, også kaldet artrose, meniskskader eller andre gigtsygdomme er ofte den primære diagnose og særligt artrose og meniskskader er noget mange mennesker har så snart de 40 år rundes.

Bakers cyste og slidgigt - hvorfor får man bakerscyste når man har slidgigt?

Alle får slidgigt på et eller andet tidspunkt, hvis bare vi bliver "gamle nok", og bakers cysten kan opstå i sammenhæng med dette. Når der er slidgigt i knæet opstår der oftere inflammation i ledhinden der producerer ledvæske. Den overproducerer væsken og det er dét, der kan udmønte sig i en bakerscyste.

Opsummering:
  • Cysten kan opstå pga overproduktion af ledvæske
  • Øgede episoder med inflammation i knæet
  • ekstra ledvæske og inflammation kan provokeres af overbelastning
  • Ro på er godt i nogle dage, men inaktivitet er skidt på den lange bane

Det er meget almindeligt at udvikle slidgigt i knæet og hvis man har belastet mere end vanligt opstår cysten ofte. Behandling af Bakerscysten i forbindelse med slidgigt vil ofte bestå af "ro på", dog uden at blive inaktiv, for det har slidgigten nemlig ikke godt af. Du kan læse meget mere om slidgigt i knæet her

Når der er helt eller rimelig styr på cysten skal årsagen bag behandles. Slidgigten i knæet kan ikke fjernes, men funktionaliteten og symptomerne fra slidgigt kan i meget høj grad trænes væk.
Her er GLA:D træning et fremragende tiltag. GLA:D træningen kan både foregå individuelt og på hold. Læs mere om GLA:D-træning knæ.

Bakers cyste og meniskskade - Hvorfor opstår bakers cysten når man har en meniskskade?

En skade på eller i menisken kan skabe en inflammatorisk proces. Inflammation i knæet betyder ofte hævelse og den hævelse kan sætte sig som en udposning, altså en Bakers Cyste.

Meniskskader er meget almindelige og lige så snart man har krydset ca 45 år er der 50% sandsynlighed for at der er en meniskskade i knæet. Nogle er symptomgivende og andre er ikke.

Behandlingen af Meniskskader er igen noget der i meget høj grad kan klares igennem individuel fysioterapi. Ca 70-80% har effekt af fysioterapi når vi snakker om meniskskader.

Man fraråder operation da det øger sandsynligheden for at udvikle slidgigt i knæet. Kun som sidste udvej anbefales operativ behandling. Læs mere om behandling af meniskskade.

Bakers cyste og leddegigt - Hvorfor opstår Bakers cyste når man har leddegigt?

Når man har leddegigt har man en autoimmun sygdom, kroppens eget imunsystem begynder at angribe raskt væv. Der er hyppigere inflammation i led og det kan forårsage bakers cysten.

Mange udvikler også slidgigt sekundært af at have leddegigt og heraf kan bakers cysten også opstå. Behandlingen af leddegigt er primært medicinsk, men fysioterapi spiller også her en vigtig rolle.

Bristet Bakers Cyste

Bakers cysten kan briste. Der kan skabes et tilpas stort tryk i cysten og kommer man til at bukke for hårdt i knæet, eller aktiverer man muskulaturen for hårdt/hurtigt kan cysten briste.

Det er ikke farligt, men kan give ekstra symptomer i læggen. Læggen kan blive øm, rød og der vil være symptomer fra knæhasen/læggen under almindelig gang eller gang på trapper. Irritationen går i de fleste tilfælde over af sig selv.

5 gode råd til dig med Bakers cyste

1. Venepumpe øvelser
Det kan være med til at cysten aftager at aktivere sine venepumper. Venepumperne arbejder naturligt når vi er i bevægelse. Men er der tale om slidgigt i knæet eller meniskskade kan almindelig gang forværre symptomerne. Hvis du ligger i sofaen og starter med at løfte hoften hhv op og ned aktiveres pumpen omkring hoften og uden stødbelastning af knæet. Herefter bukker og strækker du knæet i det omfang det vil være med til og slutter så af med at vippe op og ned med foden.

2. Cykel, men gerne uden belastning
Cykling aktiverer også venepumpen, men der er ikke stødbelastninger på samme måde som ved gang. Det er altså mere skånsomt. Cyklingen øger blodflowet i hele benet, det kan både være med til at borttransportere væsken i cysten og kan have en antiinflammatorisk effekt.

3. Moderér dine aktiviteter
Har du gået lidt for meget til den ift træning, ekstra gåture eller gåture i mere kuperet terræn eller er du begyndt på en ny og uvant aktivitet kan det være årsagen bag Bakers cystens oprindelse. Du kan derfor gøre klogt i at tilpasse dine aktiviteter.

4. Træning
Uanset om Bakers cysten er provokeret af meniskskade, slidgigt eller andet, så er træning af knæets muskler ofte en god behandling. Der er ikke effekt med det samme, men over tid kommer effekterne og udover oplevelsen af et stærkere og mere stabilt knæ forebygges fremtidige Bakers cyster også.

Hent gratis træningsprogram mod Bakers cyste

5. Fysioterapi
Søg en dygtig fysioterapeut. De vil både kunne hjælpe med diagnostik og behandling. Forvent ikke mirakler med det samme, men over tid vil bedring komme. Det tager typisk 1,5-2 mdr før der er effekt af træningen.

Skrevet af Fysioterapeut, Lasse Hedegaard, Strib Fysioterapi
Stribfys.dk
Tlf. 52882555
E-mail: Stribfysioterapi@gmail.com